آلزایمر یک بیماری پیشرونده و غیرقابل برگشت است که با از دست دادن حافظه و قدرت تفکر همراه میباشد. این بیماری میتواند توانایی فرد را برای انجام کارهای روزمره مختل کرده و منجر به کاهش کیفیت زندگی وی شود. برخی از علائم این بیماری عبارتند از: از دست دادن حافظه، بیعلاقگی نسبت به انجام فعالیتهای مختلف، گم کردن زمان و مکان، کاهش توانایی در برقراری ارتباط، ناتوانی در برنامهریزی کردن و… . در حال حاضر درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد. بنابراین پیشگیری از بروز این بیماری اهمیت ویژهای دارد. عواملی مانند رژیم غذایی و ورزش میتوانند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش دهند. نتایج مطالعه منتشر شده در مجله Sleep نشان میدهد که میتوان به فهرست این عوامل خواب را نیز اضافه کرد.
در این مطالعه 124 نفر به مدت 16 سال مورد بررسی قرار گرفتند. شرکت کنندگان پرسشنامهای را تکمیل کرده و به سوالاتی مبنی بر اینکه آیا در طی روز احساس خوابآلودگی میکنند و یا چرت میزنند به صورت “به ندرت یا هرگز”، “هر روز” و یا “1 تا 2 مرتبه در هفته” پاسخ دادند. یافتههای به دست آمده نشان داد در کسانی که در طی روز احساس خوابآلودگی میکنند در مقایسه با سایر افراد احتمال رسوب پروتئین بتا- آمیلوئید بیشتر است. رسوب این پروتئین در مغز یکی از مشخصههای بیماری آلزایمر است.
علت ارتباط خوابالودگی با رسوب بتا- آمیلوئید مشخص نیست. به نظر میرسد که اختلال خواب (به عنوان مثال به علت آپنه انسدادی خواب) و یا کمبود خواب سبب میشود از طریق یک مکانیسم ناشناخته پلاکهای بتا- آمیلوئید در مغز تشکیل شوند. مطالعات حیوانی نیز نشان میدهند محرومیت از خواب شبانه منجر به افزایش پروتئین بتا- آمیلوئید در مغز و مایع نخاعی میشود.
نکته عملی: داشتن خواب کافی در طی شب از بروز بیماری آلزایمر پیشگیری میکند.
منبع:
Adam P Spira et al. Sleep 2018.
ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید