شیر غنی شده و آنچه از آن نمی‌دانید

در حال نمایش 2 نوشته (از کل 2)
  • نویسنده
    نوشته‌ها
  • #113180
    radan
    مشارکت کننده

    شیر غنی شده و آنچه از آن نمی‌دانید

    قبل از این که بگوییم شیر غنی شده چیست بد نیست بدانید در دوران اولیه تولید تجاری شیر، این مادهء غذایی کاملا دست‌نخورده و غیر هموژنیزه بود و روی آن غنی‌سازی صورت نمی‌گرفت. به این شکل که روی آن خامه می‌بست و می‌شد آن خامه را از شیر جدا کرد و به صورت جداگانه مورد استفاده قرار داد یا آن را همزد و دوباره به شیر برگرداند. از سال 1932 تولیدکنندگان روشی عملی برای اضافه کردن ویتامین و مواد معدنی به شیر و اصطلاحا غنی‌‌سازی آن پیدا کردند.

    غنی کردن شیر یعنی چه و فواید شیر غنی شده چیست؟
    غنی کردن شیر فرآیندی است که تولیدکنندگان طی آن ریز‌مغذی‌‌ها یا همان میکرونوترینت‌هایی مثل ویتامین‌ها و مواد معدنی را به مواد غذایی اضافه می‌کنند. هدف از این کار کاهش کمبودهای غذایی رایج و بیماری‌هایی است که ممکن است درصورت فقدان این مواد غذایی رخ دهند. غنی‌سازی شیر در مناطقی که خاک و گیاهانی که در آن خاک می‌رویند و از لحاظ مواد مقوی غذایی ضعیف هستند ضرورت بیشتری دارد. از این رو غنی‌ کردن مواد غذایی مثل غلات، نمک و شیر از سوی برخی دولت‌ها به دلیل نگرانی‌هایی که درمورد سلامت عمومی وجود دارد امری اجباری است.

    غنی‌سازی شیر
    ویتامین D
    ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است که کلسیوم خون را حفظ می‌کند، سطح فسفر را متعادل نگه داشته و در سوخت و سازِ کلسیوم، نقش موثری دارد. غنی‌سازی شیر معمولا با حضور این ویتامین انجام می‌گیرد.
    • درباره ویتامین D بیشتر بدانیم
    • ۴ ماده غذایی برای کمک به افزایش ویتامین D بدن

    ویتامین E
    ویتامین E نیز از ویتامین‌های محلول در چربی است که فعالیت آنتی‌اکسیدانی دارد. ترکیباتی که دارای فعالیت ویتامین E هستند، توکوفرول‌ها و توکوترینول‌ها هستند. شیر به طور عادی حاوی مقدار کمی ویتامین E است که می‌توان آن را با بالا بردن چربی در شیر افزایش داد.
    • نقش ویتامین E در سلامت بدن

    آهن
    آهن یکی از ترکیبات تشکیل دهنده خون و بسیاری از آنزیم‌ها است و در سوختوساز خون و انتقال اکسیژن نقش مهمی دارد. شیر به خودی خود شامل آهن بسیار کمی است؛ یعنی یک فنجان شیر کمتر از یک درصد DRI(میزان دریافت مرجع) آهن دارد.
    • ۵ حقیقت درباره کمبود آهن در سلامت بدن

    روی
    روی ترکیب تشکیل‌دهندهء بسیاری از آنزیم‌ها و پروتئین‌ها است و در تنظیم ژن نقش مهمی دارد. شیر منبع خوبی برای روی محسوب می‌شود و یک فنجان شیر دارای ۱۰ درصد DRI(میزان دریافت مرجع) از این ماده معدنی است.

    • ۵ نقش فلز روی در حفظ سلامتی
    کمبودها
    دوران رشد و نمو کودکان مهم‌ترین دوره از لحاظ داشتن تغذیه مناسب است. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی حدود ۲۵۰ میلیون کودک پیشدبستانی در سراسر دنیا به دلیل کمبود ویتامین آسیب می‌بینند. کمبود مواد غذایی در مهلک‌ترین شکل آن می‌تواند منجر به مرگ شود. هر چند در دنیای پیشرفته امروز، امری نادر است اما این کمبودها پیش از تلاش‌هایی مثل غنی‌سازی گسترده مواد غذایی که در اوایل قرن بیستم برای سلامت عمومی صورت گرفت رایج‌تر بودند. به عقیده برخی از پزشکان غنی‌سازی مواد غذایی با ویتامین‌ها و مواد معدنی می‌تواند خطرناک باشد. برای تولید شیر غنی شده تولیدکنندگان شیر باید حداقل ۴۰۰ IU ویتامین D در هر کوارت به آن اضافه کنند.

    جذب کلسیوم
    یکی از فواید شیر غنی شده تقویت میزان جذب کلسیوم به کمک ویتامین D است. این ویتامین برای داشتن استخوان‌های سالم و قوی اهمیت زیادی دارد. علاوه بر این همانطور که گفتیم تعادل کلسیوم اسکلتی را تقویت و سطوح کلسیوم خون را حفظ می‌کند. مصرف ویتامین D و کلسیوم کافی در قالب یک برنامه غذایی برای جلوگیری از تغییر شکل یا نرم شدن استخوان‌ها قبل از بروز عارضه ریکتز در کودکان و نرمی استخوان در بزرگسالان ضروری است. این ویتامین از بروز ناگهانی نرمی استخوان در سالمندان نیز جلوگیری می‌کند.

    بیتوته

    #113730
    vida samiee
    مدیر

    از تولید به مصرف ممنوع!

    بعضی از افراد که در مناطق روستایی زندگی می‌کنند یا دوستانی دارند که با آن مناطق در ارتباطند و می‌توانند محصولات آنجا را در اختیارشان بگذارند، ترجیح می‌دهند از شیرهای خام و تازه دوشیده شده از دام به جای محصولات پاستوریزه استفاده کنند.

    اما باید توجه کرد شیر تمام دام‌ها مانند شیر گاو، گوسفند، بز و… همگی پرچرب قلمداد می‌شود و به طور طبیعی بین سه تا پنج درصد یا در بعضی شرایط حتی تا هفت درصد چربی دارند. در حالی که شیر کم چرب، شیری است که حداکثر بین 0.5 تا 1.5 درصد چربی داشته باشد.

    همان‌طور که گفته شد، چربی موجود در شیر و لبنیات، چربی اشباع است و مطالعات نشان داده مصرف بالای چربی‌های اشباع علاوه بر آن که برای سلامت قلب و عروق مضر است، با بروز سرطان پروستات در آقایان و سرطان اندومتریوم در خانم‌ها نیز ارتباط دارد.

    بنابراین آخرین توصیه‌های دانش تغذیه بیان می‌کند همه افراد بعد از دو سال باید از شیر و لبنیات کم چرب استفاده کنند. بخصوص اگر فردی دچار اضافه وزن و چاقی است، این موضوع جدیت و اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

    در نتیجه در صورت زندگی در مناطق روستایی نیز اگر بتوانید از شیر کم‌چرب استفاده کنید، خیلی بهتر است. البته ناگفته نماند در مناطق روستایی، به دلیل این که افراد فعالیت فیزیکی بیشتری دارند، می‌شود گفت انرژی مصرفی‌شان را به طریقی متابولیزه می‌کنند و احتمال بروز این آسیب‌ها در آنها خیلی کمتر است؛ ولی به طور کلی از رعایت این مسأله زیان نخواهند کرد.

    در مناطق شهری، صنایع شیر با استفاده از دستگاه‌های سانتریفیوژ، چربی را از شیر جدا می‌کنند و درصد آن را تا حدود 0.5 تا 1.5 درصد کاهش می‌دهند، اما برای روستاییان یا کسانی که به صورت طبیعی زندگی می‌کنند، این کار معمولا فقط با روش‌های سنتی امکان‌پذیر است.

    یعنی همان روش‌هایی که شیر را در مشک هم می‌زنند و کره آن را جدا می‌کنند. این کار باعث می‌شود چربی شیر تا حدود قابل توجهی کاهش یابد.

در حال نمایش 2 نوشته (از کل 2)
  • شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.